Brugervejledning

Tillykke med din nyindkøbte tandoor ovn.
Før du kommer i gang, vil vi gerne dele nogle tips om hvordan du skal vedligeholde og passe godt på den samt udnytte din nye tandoor bedst muligt.

VIGTIGT! Læs venligst, før tages i brug.

  • Første gang du bruger din tandoor, skal du sørge for, at du gradvist øger temperaturen, så den passer indvendigt i ovnen.
    Dette trin er afgørende for at sikre holdbarheden af din tandoor. Det kan gøres ved at starte med et meget lille bål og langsomt tilføje brænde for gradvist at øge mængden af varme inde i din tandoor.
  • Du vil bemærke at nogle hårfine revner dannes under opvarmning og ved brug, dette er ganske normalt og vil ikke påvirke brugen af din tandoor ovn.
    Når din ovn afkøles, vil de hårfine revner næppe være mærkbar. De er afgørende for at tillade leret i din tandoor at ånde.
    Se venligst nedenstående link for yderligere information (termisk udvidelse og sammentrækning)
  • Jo langsommere du øger den indvendige temperatur i din tandooren under første brug, jo færre hårfine sprækker vil der udvikle sig.
  • Idet ovns tilbehør er lavet af jern samt ovnen er forstærket med støbejerns bånd vil der opstå rust, så anvend det medfølgende overslag for at formindske rusten, det er dog nok ikke muligt at undgå rusten såfremt man ikke placere den indendørs efter brug.
    Madolie kan anvendes til at hæmme rusten, brug evt. en lille maler pensel til at påføre olien, derefter fremstår jernet som nyt.
  • Husk at vaske spyd osv. der kommer i kontakt med fødevare inden brug.

Madlavning i Tandoor ovnen

Brugen af din nye tandoor minder meget om brugen af en konventionel kuglegrill eller grill

  1. Først tages begge låg af, sæt dem på låg stativet eller på jorden. Åben for luftindtaget i bunden af din tandoor og læg tørt pindebrænde på toppen af risten, samt en tændeblok.
    Derefter fylder du tandooren ½ til ⅔ op med brænde afhængigt af mængden af tilberedningstid du vil bruge.
    Din tandoor er nu klar til at blive tændt.
  2. Når du er klar til at tænde din tandoor, skal du åbne for luftindtaget. Hvis din tandoor har to luftindtag, er det luftindtaget der skal åbnes det nederste af de to.
    Tænd for tændeblokken fra luftindtaget eller toppen. En tændeblok er meget nyttig på dette stadium.
    Når ilden er startet, kan du læne dig tilbage og nyde varmen.
    Kontrollerer med jævne mellemrum, det tager fra 20 til 40 minutter før den er klar til brug, dette afhænger af mængden af brændsel, der er lagt i din tandoor.
  3. Din tandoor er klar til brug, når træet er brændt til gløder, og der er ingen sod på ovnenes vægge. Væggene på din tandoor skal være helt hvide på dette tidspunkt. Fordel gløderne jævnt, bemærk at der ikke må være flammer på dette tidspunkt.
    Din tandoor er nu klar til brug.
    Placér evt. nogle naan på de indre ler vægge eller placerer dine spyd med dit yndlingsmarinerede kød og grøntsager inde i den.
  4. Når din tandoor er fyldt, lukker du luftindtaget og lægge lågene på toppen af tandooren. Nu kan du slappe af og nyde de aromaer der fylder din have med de dejligste dufte og nyde din flotte Tandoor ovn. Brug diagrammet nedenfor som tids-guide til de mest almindelige retter der steges i en tandoor

Tandoor madlavnings Guide

Bløde eller tyndt skiverne grøntsager, herunder svampe, løg, paprika og tomater. 3 til 5 min.
Hårde eller tykke skåret grøntsager, herunder også squash, pastinakker, gulerødder og kartofler 8 til 10 min.
Fisk eller bøffer 10 til 12 min.
Kød eller kylling spyd kebabs 12 til 15 min.
Hel kylling, steg eller lammekølle 40 til 50 min.
Naan eller Roti brød 3 til 5 min.

Tip:

Luftindtaget kan bruges til at styre luftstrømmen inden i din tandoor, hvis du har gløder/kul på bunden, som du gerne vil generere varme fra. Du kan åbne for luftindtaget i de sidste par minutter for at gløderne igen øger temperaturen og karamellisere maden, eller for at få varmen til at stige inden dine naan brød skal bages.