Hvad er en Tandoor og hvor kommer de fra?

Nogle ting har tiden ingen magt over, fordi de er opfundet perfekte. Tandoorovnen er en af disse ting.

For mange århundreder år siden blev lerovnen opfundet i Fjernøsten. Med den kunne folk lave mange forskellige retter og de smagte alle fantastiske!

Alle geniale ting er simple, og det er Tandoorovnen også. Man tænder ild i bunden af ovnen og efterhånden som træet gradvist brænder og bliver til kul, opstår der en langvarig og høj varme. Tandoorovnens ovale form sørger for suveræn varmefordeling, denne sørger for at maden bliver stegt jævnt fra alle sider.

Der kan laves mange forskellige retter i en tandoorovn; grilspyd med grønsager & kød, hele stege eller køller, fjerkræ, fisk, brød, gryderetter og frugt. Den kan også bruges som rygeovn; kold rygning eller varm rygning.

Nogle af de retter, vi kender godt her i vesten, som traditionelt tilberedes i en tandoorovn er: naanbrød, tandoori kylling satay, samosa, butter chicken, tikka masala og lammekofta.

Men man bestemmer jo selv om maden skal være traditionelle grillretter som spareribs, BBQ og Pizza, eller om man vil lade sig inspirere af de indiske, mellemøstlige, asiatiske, sydamerikanske eller mexicanske krydderier. Fælles for dem er, at når de tilberedes i en tandoorovn bevares saften, smagen og meget af fedtet smeltes væk.

Tandoorovnen gør det meste af arbejdet. Alt hvad du skal gøre er, at marinere og krydre kødet, sætte det på spyd og placere det i tandooren. Tilberedningstiden varierer afhængigt af størrelse og typen af retter, men det er altid meget hurtigere at tilberede i tandoorovnen, end det er med en konventionel grill.

Tandoors design har været stort set uændret i de seneste tre tusind år. De nylige morologiske teknologiske modifikationer har kun forbedret tandoors varmeledningsevne og transformeret ovn fra stationær til bærbar.

En anden vidunderlig kvalitet af tandoorovnen er, at den hjælper med at lave sund og nærende mad. Tandoors unikke varmeledningsevne sikrer, at tandoor madlavning bevarer de fleste næringsstoffer og vitaminer. Alle ønsker at blive sunde, og med en tandoor kan du!

Kært barn har mange navne: Arabic/Persian: تنور Turkish: tandır Urdu: تندور Armenian: Թոնիր Azerbaijani: təndir Hindi: तन्दूर Punjabi: ਤੰਦੂਰ Uyghur:تونۇر tonur Chinese: 馕坑 Korean: 탄두르 Sanskrit: कन्दु Bengali: তন্দূর Georgian: თონე